ХІМБУДРЕЗЕРВ, ТОВ

ХІМБУДРЕЗЕРВ, ТОВ

Адреса: м. Рівне, вул. Київська 60
Телефон: +38(098) 2697316

Лаки и фарби (загальні відомості)


Лаки и фарби (загальні відомості) У будівництві зростають вимоги до якості внутрішньої і зовнішньої обробок будівель і споруд. Виробництво оздоблювальних робіт здійснюється із застосуванням лакофарбових матеріалів, що відрізняються за призначенням, властивостями та економічними показниками. Правильний вибір лакокрасчного покриття має істотне значення для надійного і тривалого запобігання будівельних конструкцій і виробів від руйнування.


Лаки и фарби (загальні відомості)

У будівництві зростають вимоги до якості внутрішньої і зовнішньої обробок будівель і споруд. Виробництво оздоблювальних робіт здійснюється із застосуванням лакофарбових матеріалів, що відрізняються за призначенням, властивостями та економічними показниками. Правильний вибір лакокрасчного покриття має істотне значення для надійного і тривалого запобігання будівельних конструкцій і виробів від руйнування.
Забарвлення - один з найпоширеніших видів обробки, що володіє найбільшими колористическими можливостями. Для створення відповідної колірної середовища застосування фарби є досить ефективним як для фасадів, так і для інтер'єрів будівель. Слід зазначити, що якщо у внутрішніх приміщеннях не пред'являються особливі жорсткі вимоги до довговічності забарвлення, то для фасадів будинків ці вимоги є визначальними, через складність відновлення фарбувальних покриттів, особливо в умовах сучасного багатоповерхового будівництва.
Лакофарбовий матеріал - це речовини і склади, які наносяться тонким шаром на поверхню, що підлягає обробці, де вони утворюють досить міцну і тверду плівку, добре зчіплюється з основою. Призначення цих матеріалів - охороняти частини будівель і споруд від руйнування і надати будівельним конструкціям певну декоративність. Нерідко лакофарбові матеріали служать для поліпшення санітарно-гігієнічних якостей приміщень. Але найчастіше вони комплексно служать зазначеним цілям, оскільки допомагаючи створювати певне архітектурно-художнє оформлення всередині і зовні будівлі, вони разом з тим оберігають матеріали конструкцій від впливів навколишнього середовища.
Залежно від умов експлуатації та застосування лакофарбові покриття поділяються на такі основні групи: стійкі усередині приміщення, атмосферостійкі, водостійкі, морозостійкі, вогнестійкі, стійкі до дії хімічних реагентів і т.п.
Лаки і фарби являють собою складні системи, до складу яких входять плівкоутворювальні, пластифікатори, розчинники, сикативи. У складі фарб, крім того, знаходяться пігменти і наповнювачі.
До лакофарбових матеріалів належать:

1. Сполучні (плівкоутворювальні) матеріали.
2. Пігменти (кольорові порошки) з наповнювачами. При змішуванні цих речовин отримують фарби.
3. Готові барвисті малярські склади, що утворюють покриття заданого кольору.
4. Лаки, що створюють плівку, що відрізняється блиском і твердістю.
Крім того, є допоміжні матеріали: грунтовки, шпаклівки застосовуються для підготовки поверхні, різні розчинники, розчинники, пластифікатори і сикативи - речовини, що модифікують те чи інше властивість малярних композицій.
Сполучні (плівкоутворювальні) речовини є важливою состовляющей лаків і фарб. Від їх властивостей значною мірою залежить удобонаносімость малярних складів, а також швидкість затвердіння, міцність і довговічність утворилася плівки. Мається, отже, певна аналогія з роллю неорганічних в'яжучих, що впливають на той самий комплекс властивостей в будівельних розчинах і бетонах. Свяжущіе являють собою або оброблені рослинні масла (оліфи), або синтетичні високомолекулярні з'єднання (синтетичні та природні смоли і деякі інші полімери та сополімери), а також неорганічні в'яжучі - вапно, цемент, рідке скло і клей з природної сировини - тваринний клей, казеїновий клей і т.п.
Пігменти - це тонкодисперсні, нерозчинні в розчинниках кольорові порошки, іноді звані сухими фарбами. Пігменти вводять в лакофарбові матеріали для додання покриттям кольору і покриваності, а також для поліпшення їх фізико-механічних та протикорозійного властивостей. Крім того пігменти в чому є аналогами заповнювачів у розчинах і бетонах і впливають на вартість барвистих складів.
Допоміжні матеріали - розчинники, наприклад: сольвентнафта, уайт-спірит, ацетон, ксилол та ін. - Це леткі рідини, застосовувані для розчинення високов'язких плівкотвірних матеріалів. Фарба набуває робочу вязкоть і стає зручною для нанесення на поверхню.
Пластифікатори додають до лаків, фарб і смолам для зниження їх в'язкості, додання покриттям гнучкості й еластичності. Зазвичай їх вводять в кількості 20-50% від маси плівкоутворювальної речовини. Найбільш часто застосовують складні ефіри фосфорної кислоти або касторове масло (рослинний продукт, одержуваний при обробці насіння рицини).
Сикативами називають каталізатори, що прискорюють тужавіння рослинних масел. Вони являють собою нафтенові, лінолевої або резінатние (на основі каніфолі) солі марганцю і кобальту.
Грунтовки наносять першим шаром, вони забезпечують зчеплення всіх наступних шарів з основою (наприклад, з металом).
Шпаклівки наносять проміжним шаром, призначені вони для заповнення різних нерівностей фарбується. До їх складу входять недорогі наповнювачі тальк, крейда тощо.